Şokolad zərərlidirmi?
: 31 Avq 2021, 20:52
Şokolad-tərkibində 300-ə yaxın kimyəvi maddə var,ən çox bilinəni kofeindir,əlavə olaraq tərkibində teobromin,anandamid,feniletilamin,polifenollar,bəzi doymuş yağlardan ibarətdir.Teobromin-acı dad verən alkaloiddir,yuxulu olma halını,astma zamanı öskürəyi azaldan kimyəvi maddədir.Teobromin eyni zamanda çox miqdarda qəbulu toksik(zəhərli)təsir göstərir,ölümcül dozası 5 kq şokoladın tərkibində olan teobromiddir. Feniletilamin-Dofaminin miqdarını artıraraq xoşbəxtlik halını tarazlığını qoruyan maddədir. Şokolad qəbulu zamanı xoşbəxtliyi təmin edən maddələrdən biri də anandamiddir.(sanskrit dilində “anandamid” –sevinc,xoşbəxtlik mənasına gəlir.) Anandamid beyində ağrı hissini və stress hisslərini zəiflədir,eyni zamanda şokoladda olan bəzi kimyəvi maddələr anandamidin gec parçalanmasına səbəb olur və uzun müddətli xoşbəxtlik yaranmasında rol oynayır.Lakin tərkibində olan bütün maddələrin müsbət effekti yoxdur,tərkibi 55% ə yaxın fərqli yağlardan ibarətdir.Bunlardan palmitik turşusu doymuş yağlara aiddir və ürək xəstəlikləri riskini artırır.Olein turşusu isə doymamış yağ olduğundan ürək üçün zərərli deyil.Eyni zamanda miqren xəstəliyi olanlara tiraminə görə şokolad əks göstərişdir.Buna görə şokoladı heç qəbul etməməkdən daha çox onu nə qədər qəbul etdiyiniz önəmlidir.